Generelt om akademisk skriving

Akademisk skriving krever både struktur og presisjon. På denne siden finner du informasjon som kan være nyttig for å utvikle dine skriveferdigheter, enten du skal skrive et refleksjonsnotat eller en akademisk fagtekst. Du finner også lenker til veiledninger, tips, og nyttige ressurser som hjelper deg å navigere gjennom kravene til akademisk skriving og sikre at arbeidet ditt oppfyller de nødvendige standardene.
Publisert: 27.08.2024
I høyere utdanning står skriving av fagtekster sentralt. Ulike fagtradisjonene benytter forskjellige standarder for hvordan fagtekster, referanser og litteraturlister skal skrives. Siden disse er varierer må du som student etterkomme fagmiljøets og fagtradisjons krav og forventinger. Du må gjøre deg kjent med de faglig formelle, forskningsetiske og vitenskapelige normer som gjelder i fagtradisjonen, på det enkelte studium eller universitet der du leverer teksten. Som student forventes det at du kjenner til de formelle kravene som stilles, viser intellektuell kyndighet og redelighet i forhold til andres arbeid, og skriver deg inn i sjangeren til faget. Les oppgaveteksten nøye både for arbeidskravene og eksamen. Ved eksamen kan du også lese sensorveiledningen som forteller hva sensorene ser etter i besvarelsene. Det innebærer også å belegge argumentasjon, påstander og utsagn, og å etterleve normer for akademisk skriving. På denne måten kan arbeidet ditt etterprøves og vurderes.
Har du nedsatt funksjonsevne, kronisk sykdom eller andre spesielle behov som påvirker studiehverdagen din? Da kan du søke om tilrettelegging. Dersom du har behov for tilrettelegginger kan du lese mer om dette på OsloMet sine interne sider.

Refleksjonsnotat

OsloMet har også utviklet hjelp og veiledning i forbindelse med å skrive et refleksjonsnotat som en akademisk fagtekst. På temasiden under kan du få inspirasjon til hvordan du kan sette opp og arbeide med refleksjonsnotat.

Akademisk fagtekst

Det er også laget retningslinjer for hvordan man skal utforme akademiske fagtekster. Dette er spesielt rettet mot eksamensbesvarelsene, men kan også være inspirasjon for alle typer akademiske fagtekster. Legg merke til at dette dokumentet er skrevet i dokumentmalen du skal bruke for å besvare arbeidskrav og eksamen. Siden dette er en generell beskrivelse er det ikke alle delene som er relevant for deg. Les derfor eksamensoppgaven nøye dersom du er i tvil om hvilke deler du skal ha med. Dette gjelder spesielt delene; Case og Metodedel.
Hvordan skrive en akademisk fagtekst (PDF)

Biblioteket - Veiledning og kurs

Mange studenter opplever usikkerhet knyttet til litteratursøk, akademisk skriving, korrekt kildebruk og studieteknikk. Biblioteket og studieverkstedet har derfor utviklet et omfattende kurs- og veiledningstilbud for alle studenter. Nærmere opplysninger om dette tilbudet finnes på kurs- og veiledningssidene til Universitetsbiblioteket
Tilgang til Oria og databaser, tips om skriving, samt informasjon om kildehenvisning, Zotero og EndNote får du også her.

Startpakka

Oppgaveskriving innebærer mye mer enn å skrive om det du har lært på en strukturert måte. Det handler om å analysere oppgavetekst som du får fra lærer, bruke det du har lest, reflektere videre over fagstoffet, finne mer litteratur om emnet, være kritisk til det du finner og være ærlig på hvem sin kunnskap du benytter i besvarelsen. Vi har sammenfattet alle disse aspektene ved skriving i delene:
  • Les
  • Skriv
  • Søk
  • Kildekritikk
  • Kildebruk
De ulike aspektene ved oppgaveskriving er sammenfattet i e-læringskurset Startpakka og vil være til god hjelp for nye så vel som 'gamle' studenter. Å benytte seg av dette kurset er sterkt anbefalt. Gjennom undervisningsvideoer, eksempler, tips og oppgaver får du en enkel innføring i oppgaveskriving. Du må opprette en bruker, ved å klikke på "Enroll in Startpakka", for å benytte deg av kurset.

Referanseliste

Ingen kilder er benyttet